Viborg Kommune inviterer borgere til at deltage i planlægningen af et nyt vedvarende energiprojekt. Projektet ved Vesterkær inkluderer vindmøller og solcelleanlæg, som en del af kommuneplanen for 2025-2036.
Viborg Kommune har igangsat et ambitiøst vedvarende energiprojekt ved Vesterkær, som del af kommuneplanen for 2025-2036. Borgerne opfordres til at indsende deres idéer og forslag til projektet samt dets miljøpåvirkninger. For at styrke borgerinddragelsen afholdes der et borgermøde den 25. februar 2025 kl. 17.00-19.00 i Hammershøj Forsamlingshus.
Projektet, der drives af Eurowind Energy A/S, omfatter opstilling af otte vindmøller og etablering af et solcelleanlæg på cirka 85 hektar samt en batteripark. Området, som i dag anvendes som landbrugsjord i landzone, ligger tæt på byerne Handest, Sdr. Onsild Stationsby, Nørbæk og Hvidding.
Der kræves omfattende planlægning og vurdering af miljøpåvirkningerne, herunder lokalplan, kommuneplantillæg, miljøvurdering og miljøkonsekvensvurdering. En miljørapport vil endvidere vurdere projektets samlede miljømæssige konsekvenser.
I henhold til miljøvurderingsloven, § 35 stk. 3, vil idéfasen sikre borgerinddragelse samt give mulighed for offentligheden til at kommentere projektforslaget. Da projektet ikke påvirker miljøet i en anden stat, sker der ingen høring af berørte stater.
Projektets ansøgningstemateriale, herunder ansøgningsskema for VE-anlæg, biodiversitetsplan og projektbeskrivelse, er tilgængelige for interesserede. Kommunens klimamål er at dække el-forbruget fra vedvarende energikilder, fraset Apples forbrug, og flere projekter er allerede i gang for at opfylde disse mål.
Det forventes, at solcelleanlægget vil producere cirka 96.000 MWh årligt, mens vindmøllerne vil levere op til 75.000 MWh om året. Batterianlægget vil have en kapacitet på op til 160 MWh for at sikre balancering af elnettet. Borgerne i Viborg Kommune opfordres til at deltage aktivt i processen for at forme fremtidens energiløsninger.
Viborg Kommune søger borgernes input til kommende vind- og solenergiprojekt ved Vesterkær
Foto: Viborg Kommune.
Kilde: Viborg Kommune