Et nyt samarbejde mellem lodsejere, interessenter og myndigheder i Nørreådalen har resulteret i oprettelsen af et landskabsråd. Dette råd vil være ansvarligt for at udarbejde planer for den fysiske udvikling af ådalen.
Samarbejdet, der startede med landskabsstrategien 'Nørreådalens Fremtid', vil nu blive videreført gennem landskabsrådet, der består af lodsejere, repræsentanter for lokalsamfundet, politikere og Naturstyrelsen.
Rådet vil fungere som rådgivende organ for byrådene i Randers, Favrskov og Viborg kommuner.
Projektet har modtaget en bevilling på 850.000 kr. fra partnerskabet Plan22+, der består af Plan- og Landdistriktsstyrelsen og Realdania+. Plan22+ støtter kommuner i at udvikle og afprøve nye løsninger inden for fysisk planlægning for at opfylde klimamålsætninger.
Projektet i Nørreådalen vil undersøge, hvordan fysisk planlægning kan bidrage til at opfylde klimamålsætninger og samtidig skabe velfungerende byer og landområder med høj livskvalitet.
Nørreådalen sigter også mod at blive Danmarks første 'landskabsobservatorium' i overensstemmelse med Europæiske Landskabskonvention. Observatoriet vil støtte landskabsrådets arbejde og rådgive byrådene og landskabsrådet.
Det vil bestå af forskere fra Københavns og Aarhus Universiteter, repræsentanter fra landskabsrådet, de deltagende kommuner og Naturstyrelsen.
Selvom der kan være forskellige interesser mellem internationale og nationale mål for klima, vandmiljø og biodiversitet og lodsejernes ønsker for ådalen, er planlægning og viden afgørende for at opnå en succesfuld grøn omstilling i lavbundsområder.
Formålet med den fysiske planlægning af ådalen er at håndtere udfordringerne i forbindelse med klimaændringer og samtidig skabe sammenhæng mellem arealanvendelse og natur-, miljø- og klimamålsætninger.
Dette samarbejde mellem lodsejere, lokalsamfund og myndigheder er afgørende for at skabe accept og engagement i den grønne omstilling. Ved at fokusere på lokal inddragelse, dialog og samarbejde mellem myndigheder og vidensinstitutioner kan man øge succesraten og tempoet for realiseringen af klimaprojekter.
Lodsejer Kim Thisted, der har været involveret i udarbejdelsen af landskabsstrategien Nørreådalens Fremtid, ser frem til at bidrage til den samlede planlægning af ådalens fremtidige livsvilkår. Projektet har modtaget støtte fra Plan22+ sammen med 10 andre pilotprojekter i hele landet.
Landskabsstrategien Nørreådalens Fremtid er udarbejdet i samarbejde mellem Randers, Favrskov og Viborg kommuner, Naturstyrelsen og Københavns Universitet. Plan22+ støtter 11 pilotprojekter i 15 kommuner for at vise, hvordan fysisk planlægning kan bidrage til en bæredygtig udvikling og CO2-reduktioner. Viborg Kommune fungerer som sekretariat for samarbejdet.